Sprievodca svetom cestovania - otvor myseľ, spoznaj svet

Neuveriteľné, čo s naším mozgom dokáže a urobí jednodňový digitálny detox

887 0

Niektorí ľudia, ktorí opisujú výsledky takejto „dovolenky“, tvrdia, že to doslova zmenilo ich život. A o tejto pozitívnej zmene sa teraz môžete presvedčiť aj vy. Prezradíme vám, ako na to!

Napriek tomu, že internet človeku otvoril neobmedzený prístup k informáciám, prispel aj k vytvoreniu miliónov nových príležitostí. Stále však ide o dvojsečnú zbraň, najmä pokiaľ ide o vývoj nášho mozgu a jeho prácu ako celok.

Podľa výsledkov rozsiahleho prieskumu má nadmerné nadšenie pre internetovú sieť tieto negatívne dôsledky:

  • Ťažkosti so zapamätaním dôležitých faktov.

  • Rozvoj závislostí.

  • Závisť a osamelosť.

  • Zvýšené riziko samovrážd, najmä u adolescentov.

  • Nedostatok súcitu.

  • Chronická nespavosť.

  • Neschopnosť myslieť a analyzovať.

Pretože všetky tieto vedľajšie účinky sú nepochybne nežiaduce, niektorí psychológovia začali svojim pacientom odporúčať „digitálnu detoxikáciu“, aby svoj mozog znovu nabili a obnovili jeho normálne funkcie.

V praxi to znamená vyhýbať sa akémukoľvek kontaktu s výdobytkami dnešnej modernej doby a užiť si možno viac prírody.

Čo sa stane, ak sa aspoň jeden deň budete vyhýbať digitálnym technológiám?

Predstavte si, že sa na jeden deň vzdáte všetkého, čo vám zjednodušuje komunikáciu a vyhľadávanie informácii na internete. Úplne vynecháte mobil, počítač, televíziu a rádio! Vo vašom živote potom možno objavíte veci, na ktoré ste už dávno zabudli a zistíte, že fungovanie v spoločnosti bez stresu a jeho negatívnych prejavov je možné. Ani to ale nie je všetko.

Vybudujete si silnejšie a hlbšie medziľudské vzťahy

Ak sa vyhnete kontaktu s mobilom a inými podobnými médiami, začnete sa častejšie pozerať na iných ľudí, a nie na obrazovky svojich miniaplikácií. V dôsledku toho si dokážete medzi sebou vytvoriť silnejšie a hlbšie medziľudské vzťahy, ktoré môžu iniciovať skutočné priateľstvo.

Zlepšíte držania tela a komunikáciu

Ak sa na moment zastavíte, odložíte všetko na jeden alebo viac dní preč, začnete si uvedomovať viac svoje telo, vyrovnáte ramená, zdvihnete hlavu a zrovnáte krk s chrbticou, eliminuje to vaše bolesti chrbta a zlepší trávenie. Nehovoriac o tom, že sa stanete vo svojej komunikácii otvorenejší.

Ak zabudnete na prístup na internet, pomôže vám to viac sa zamerať aj na svoje prostredie a zlepšiť schopnosti komunikácie s ostatnými ľuďmi.

Podporíte pamäť

Ak nebude vaša hlava zaneprázdnená nepretržitým tokom nezmyselných informácií, zlepšíte si aj svoju schopnosť zapamätať to, čo hovorí vaše okolie, pretože mozog nebude musieť spracovávať tak obrovské množstvo údajov.

Zlepší sa váš spánok

Väčšina moderných obrazoviek vyžaruje „modré svetlo“, ktoré telu signalizuje zníženie produkcie melatonínu, prírodnej chemikálie, ktorá mozgu hovorí o jeho pripravenosti na spánok. Ak jeho intenzitu (modrého svetla) znížite alebo úplne eliminujete, určite sa vám vaše telo odmení v podobe lepšieho zdravia a výkonu.

Dokážete lepšie riešiť svoje problémy

Bez vplyvu konštantného rušivého faktora dokážete zvládať hlbšie analýzy a máte tendenciu prijímať zásadné rozhodnutia, ktoré by ste inak odkladali na neskôr.

Hoci prejavy všetkých vyššie uvedených účinkov trvali niekoľko dní, existuje silný dôkaz, že aj 24-hodinová digitálna detoxikácia môže mať významný pozitívny vplyv na fungovanie vášho mozgu.

Niektorí ľudia, ktorí opisujú výsledky takejto „dovolenky“, dokonca tvrdia, že to ich život doslova zmenilo.

Napíšte komentár

Your email address will not be published.