Sprievodca svetom cestovania - otvor myseľ, spoznaj svet

Ktoré potraviny si môžete dovoliť jesť aj po dátume spotreby?

10.46K 0

Okolo 7,3 milióna ton potravín sa ročne hodí do odpadu kvôli dátumu na obale. Takáto posadnutosť sviežosťou vedie k strate veľkého množstva dobrých produktov. A pritom stačí tak málo! Pri správnom skladovaní sa potraviny môžu konzumovať oveľa dlhšie. Chladničky a moderné obaly vám s efektívnym skladovaním potravín a ostatných produktov náchylných na dátum spotreby predsa pomôžu.

Aby ste to zvládli bez najmenších problémov a vedeli, čo a kedy robiť, mali by ste o niektorých produktoch a surovinách niečo aj vedieť. My vám zoznam tých najjednoduchších a najmenej náchylných potravín na skladovanie teraz predstavíme.

Vajíčka

Vďaka škrupine môžu vajcia zostať čerstvé celé mesiace a nemusia byť ani uchovávané v chladničke. V mnohých prípadoch zostávajú bezpečné z hľadiska konzumácie aj 5-6 týždňov po dátume exspirácie uvedenom na obale.

Existuje však aj jednoduchý spôsob, ako si ich čerstvosť skontrolovať. Dajte vajcia do nádoby s vodou. Ak sa ponoria, môžu sa jesť, a ak plávajú, majú v sebe vzduch a sú najlepšie na vyhodenie.

Mäso

Doba skladovania mäsa závisí od jeho typu. V mrazničke sa môže skladovať veľmi dlho. Zvlášť dlhú trvanlivosť má mäso, ktoré je umiestnené vo vákuovom balení.

No ak sú kuracie filety uložené v chladničke, nemali by byť konzumované neskôr ako deň po uplynutí predpísanej doby použiteľnosti. Surové kurča môže obsahovať mnoho baktérií, ktoré sa počas dlhodobého skladovania množia v nebezpečných úrovniach.

Syr

Tvrdý syr je bezpečný na konzumáciu po dobu 6 týždňov po dátume exspirácie, samozrejme, ak je v chladničke. Nebojte sa toho, že sa na ňom objavila pleseň, v mnohých prípadoch je jeho prirodzenou súčasťou.

Mäkké syry sa môžu jesť iba jeden týždeň po uplynutí doby skladovania, a ak ste mu už otvorili obal, potom je to ešte menej. V prípade húb a plesní je to už ale pri mäkkom syre skôr odvaha ako gurmánsky zážitok. Pozor na to a vždy si radšej dátum exspirácie pri týchto produktoch odsledujte!

Chlieb

Pri správnom skladovaní (izbovej teplote) sa môže konzumovať v priebehu 5-7 dní po ukončení dátumu spotreby. Mrazený chlieb možno skladovať 6 mesiacov.

Mlieko

Ak je pasterizované, môže sa konzumovať aj kyslé, pretože všetky škodlivé baktérie sú zničené počas jeho prípravy a výroby.

V skutočnosti je trvanlivosť vždy iba približným dátumom spotreby. Pri nesprávnom skladovaní sa ale naopak mnohé výrobky môžu rýchlo znehodnotiť a pri správnom zaobchádzaní sa zasa o nejaký ten deň ich trvanlivosť môže predĺžiť.

Veľmi dobre sú na tom s trvanlivosťou aj zemiaky, cestoviny a ryža. Aj tu ale musíte dávať pozor na vhodné umiestnenie, použitie nádob a teplotu pri uskladnení.

Nezabudnite tiež všetky kvality výrobku zohľadniť už pri jeho nákupe. Pozorujte štruktúru, farbu a vôňu výrobku. Tiež si dajte záležať na výbere zdravej stravy a jej množstve, ktorá sa konzumuje lepšie a rýchlejšie, nemusí sa zbytočne skladovať a vášmu telu prospeje.