Strach z parabénov

Spôsobujú rakovinu, alergie – jedným slovom, nebezpečenstvo! Sú však parabény v kozmetike skutočne problém alebo je pravda opäť niekde medzi?

Téma škodlivosti parabénov sa objavila pred pár rokmi, keď vyšla štúdia, ktorá tvrdila, že sa ich stopy našli v amputovaných prsníkoch žien s rakovinou. Odvtedy sa touto teóriou zaoberali aj ďalší výskumníci, no jednoznačný záver nepriniesli. Okrem toho sa parabénom pripisuje aj ich alergizujúca vlastnosť a to, že cez kožu prenikajú do organizmu a môžu tak spôsobiť rôzne zdravotné komplikácie. Spomína sa napríklad predčasný nástup puberty v prípade oboch pohlaví a u mužov dokonca zníženie množstva a pohyblivosti spermií. Ako každá minca, aj táto má však dve strany.

Čo vlastne parabény sú?

Hoci tento názov z prvého počutia mnohým naháňa strach, parabény sú v skutočnosti typom konzervačných látok.Majú veľmi širokú antimikrobiálnu účinnosť, dostatočnú rozpustnosť, pH stabilitu, celosvetovo legislatívnu akceptáciu, nízku cenu. Sú inertné voči bežným obalovým materiálom a relatívne netoxické a bezpečné. Až jedna tretina kozmetiky  dostupnej na slovenskom trhu je konzervované parabénmi,“ prezrádza odborníčka vo výrobe kozmetiky, Ing. Renata Katičová zo spoločnosti Stella.

Aj podľa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky sú parabény už skoro 80 rokov považované za ideálne konzervačné látky, a to nielen v kozmetike, ale aj v liekoch, výrobkoch bežného používania, bytovej chémii či dokonca potravinách. Ich koncentrácie vo výrobkoch sú však stanovené medzinárodnými normami, ktoré sa musia striktne dodržiavať.

Prečo sa kozmetika konzervuje?

Ak by sa do kozmetiky, liekov či potravín nepridali konzervačné látky, práve vtedy by boli nebezpečné, keďže práve konzervanty bránia tomu, aby sa výrobok pokazil vplyvom baktérií, kvasiniek či plesní. „Úlohou konzervácie je obmedziť alebo prerušiť nežiaduci rozvoj mikroorganizmov v kozmetickom výrobku. K dispozícii sú tri skupiny látok – prírodné, analogické prírodným, tie sú pripravené chemickou syntézou, ale majú predlohu v prírode, a potom syntetické, ktoré sú pripravené chemickou syntézou, ale v prírode sa nevyskytujú. Každá zo skupín má pozitíva aj negatíva. V tom je jeden z problémov konzervácie," dopĺňa odborníčka.

Tvrdiť však, že parabény sú nebezpečné a že prírodné konzervačné látky sú vhodnejšie, nie je úplne v poriadku. Tak, ako môžu alergickú reakciu spôsobiť parabény (najmä pri kontakte s poškodenou pokožkou, napríklad po holení, peelingu či opaľovaní), vyvolať ju môžu aj prírodné konzervanty. Alergická reakcia na rôzne výťažky z rastlín nie je vôbec výnimočná.

Čo si o tom myslíte vy? Kupujete si prírodné produkty bez parabénov alebo vám na zložení produktov vôbec nezáleží?

autor: Nika Rosputinská

 

Reklama

Video